Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka kminkowa

Składniki:


  • 15 dkg owoców kminku
  • 2,5 dkg owoców kopru włoskiego
  • 1,5 dkg owoców kolendry
  • 1 dkg  anyżu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 dkg cukru
  • 50 ml wody
  • 2,5 l wódki czystej


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zalać wódką na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać naczyniem. Cukier wymieszać z wodą, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, dolać do naczynia z nalewem. Po 30 dniach nalew przefiltrować, przelać do czystych butelek i odstawić szczelnie zamknięte aby nalewka uzyskała odpowiedni bukiet. Jeśli będzie on zbyt intensywny można nalewkę rozcieńczyć wódką.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *