Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka kardamonowa

Składniki:


  • ½ litra spirytusu
  • ½ litra przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 15 ziaren kardamonu


Sposób przyrządzenia:
Skórkę cytrynową i kardamon wrzucić do 1,5 l litrowego gąsiorka, wlać sok z cytryny spirytus i ¼ litra wody. Szczelnie zamknąć, odstawić na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Po 2 tygodniach nalew przefiltrować, wymieszać z resztą wody, przelać do butelek, zakorkować i odstawić na co najmniej 6 miesięcy aby nalewka nabrała właściwego aromatu. Nalewka ta ma silne właściwości rozgrzewające.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *