Składniki: 50 dkg mięsa z udźca sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w cienkie plastry 2 łyżki masła 2 obrane i pokrojone cebule 1 łyżka dobrej musztardy 2 łyżki sosu sojowego 3 szklanki mocnego bulionu mięsnego 2 łyżki mąki 2 szklanki śmietany 6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę 20 dkg grzybów pokrojonych w plastry 3…
Tag: sarny
Dziczyzna
Comber sarni i jeleni.
by marek • • 0 Comments
Chcąc cąber sarni przechować dłuższy czas, trzeba go owinąć płótnem, umaczanym w przegotowanym z korzeniami i wystudzonym occie i wynieść do piwnicy ; latem trzeba jeszcze obłożyć lodem, najlepiej w koszyku, z którego by woda uciekać mogła. Jeżeli sarni cąber ma być świeżo pieczony, to go choć na jeden dzień skropić octem, lub włożyć w…