Składniki:
- 1 ½ kg schabu bez kości
- ½ szklanki suszonych śliwek
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- olej
Marynata
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki miodu płynnego
- kieliszek oleju
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki ostrej musztardy
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać z musztardą, olejem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. W glinianym garnku zalać schab przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny, raz po raz przekładając je w różne strony. Tak przygotowane mięso ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obsypać pieprzem, zielem angielskim i suszonymi śliwkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około1 ½ godziny. Wyłożyć na półmisek i schłodzić. Udekorować listkami sałaty i upieczonymi śliwkami. Podawać na zimno.