Składniki:
- 2 kg schabu bez kości
- ½ kg pieczarek
- 3 pęczki natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- olej
- ½ kg sera camembert
- masło
- 40 dkg migdałów
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku i przeciąć wzdłuż, rozbić tłuczkiem na duży płat. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze solą i natrzeć przygotowane mięso. Pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plastry, wymieszać z umytą i posiekaną drobno natką pietruszki, poddusić na maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ser pokroić w plastry. Rozłożyć płat mięsa i wyłożyć podsmażone pieczarki z natką pietruszki, plastry sera, oraz posiekane migdały. Całość zwinąć dokładnie jak roladę i związać bawełnianą nitką. Obsmażyć z obu stron na oleju i wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym się sosem. Podawać na zimno.