Składniki:
- 25 dkg cielęciny
- 15 dkg wołowiny
- 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por/ biała część/
- kawałek selera
- 10 jajek
- szczypta imbiru w proszku
- 5 cebul
- ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
- sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
- ½ szklanki suszonych grzybów
- kilka listków sałaty lodowej
- 2 łyżki oliwek
Sposób przyrządzenia:
Mięso i włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, dodać do pozostałych składników. Zalać wodą i gotować, aż mięsko będzie miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do wyparowania wody, schłodzić przez 24 godziny. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę dwa razy. Dodać jajka, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 ½ godziny. Wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować listkami sałaty lodowej i oliwkami.