Składniki:
- 2 kg biodrówki
- 5 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 5 łyżek tymianku
- 5 łyżek listków szałwii
- 2 łyżki keczupu
- 4 łyżki musztardy
- 4 jabłka
- olej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Zioła rozetrzeć z pieprzem, dodać keczup i musztardę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie schab. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny, aż się zrumieni. Co jakiś czas podlać wodą, aż wytworzy się sos. Pod koniec pieczenia schab obłożyć plastrami jabłek i jeszcze piec przez moment. Wyłożyć na półmisek. Podawać na zimno. Udekorować gałązkami świeżego tymianku.