Składniki:
- 2 kg karkówki
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 10 plastrów żółtego sera gouda
- 2 jajka
- olej
- 1 brokuł
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 5 mandarynek z puszki
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku rozciąć wzdłuż, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodać, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Na karkówkę wyłożyć plastry sera, a na nie przygotowane mielone mięso. Zrolować jak roladę, spiąć wykałaczkami. Zrumienić na oleju z każdej strony. Wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około90 minut. Mandarynki i brokuł umyć, osączyć , obrać i podzielić na cząstki, dodać sos z pieczenia i dokładnie zmiksować, doprawić ewentualnie solą i pieprzem wg uznania. Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek pokroić na porcje i polać przygotowanym sosem.