Składniki:
Sposób przyrządzenia;
Szynkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i naciąć dużą kieszeń, wykrojone mięso pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać i posiekać, boczek pokroić w drobną kosteczkę. Śliwki pokroić w paseczki. Tak przygotowane składniki wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jałowiec, masło i kieliszek wina. Tak przygotowanym farszem napełnić kieszeń z mięsa, a otwór spiąć wykałaczkami. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodać masło, posypać majerankiem i bazylią. Szynkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i piec około 90 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym się sosem . Pod koniec pieczenia podlać pozostałym winem. Podawać ciepłą pieczeń z surówką z czerwonej kapusty.