Składniki:
- 12,5 dag wątróbek wieprzowych
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 bułka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka masła
- ¼ i 1/8 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki mąki
- 1/8 l śmietany
- sól
- pieprz
- papryka
Sposób wykonania:
- Wątróbki pokroić w kostkę a cebulę posiekać i dodać do mielonego mięsa.
Dodać jeszcze namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sos Worcester oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy uformować pieczeń, którą ułożyć w brytfannie.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec, w trakcie polewając gorącym bulionem.
Na koniec sos powstały z pieczenia wymieszać z 1/8 bulionu, śmietana oraz mąka.
Gotować jeszcze około 10 minut aby sos zgęstniał, wówczas polać nim pieczeń.