Składniki:
• 2 piersi z kaczki ze skórą
• 200 ml śmietany 36%
• 50 g suszonych moreli
• 50 g suszonych śliwek
• 20 ml winiaku
• 2 jaja
przyprawy:
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Piersi obrać ze skóry. Oddzielić białka od żółtek. Mięso lekko przemrozić, odłożyć dwie polędwiczki.
Resztę zemleć dwukrotnie. Dodać żółtka i śmietanę.
Przyprawić i zmiksować. Dodać ubite białka, pokrojone w paseczki śliwki i morele.
Delikatnie wymieszać. Dodać winiak. Dno foremki wyłożyć skórą. Formę wypełnić do połowy masą. Po środku ułożyć polędwiczki i dopełnić masą. Całość włożyć do kąpieli wodnej (tzn. foremkę z pasztetem włożyć do blaszki z wodą).
Piec przez 70 – 80 minut w temperaturze 120ºC.