Składniki:
• 400 g filetów z łososia
• 200 ml śmietany 36%
• 150 g gotowanych brokułów
• 100 g szyjek rakowych
• 20 ml soku z cytryny
• 2 jajka
• 2 łyżki suszonych płatków czerwonej papryki
• 2 łyżki siekanego, świeżego koperku
przyprawy:
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Filety lekko przemrozić, zemleć dwukrotnie, przełożyć do malaksera, dodać żółtka, śmietanę i zmiksować. Dodać ubite białka, szyjki rakowe, brokuły.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Wlać winiak i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki do pasztetu.
Piec w kąpieli wodnej (tzn. foremkę z pasztetem włożyć do blaszki z wodą) w temperaturze 120ºC około 1 godzinę. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i podzielić na dwie części.
Jedną obtoczyć w papryce, a drugą w koperku i pokroić w plastry.