Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z brokułami

Składniki:


  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 20 dag wieprzowiny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kalafior
  • 1 brokuły
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Wyknanie:
Mięso drobiowe i wieprzowe, opłukać, osuszyć, pokroić.Kalafiora i brokuły podzielić na małe rózyczki, umyć. Kalafiora, brokuły, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalać zimną wodą i zagotować. Kalafiora brokuły i cebulę wyjąć jak tylko zmiękną. Marchewkę i pietruszkę gotować do czasu aż bedą miękkie. Mięso drobiowe i wieprzowinę obsmażyć na patelni z olejem, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Mięso, bułkę, cebulę, marchewkę,pietruszkę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem, wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową, dodać pianę z białek i wymieszać. Podłużną formę (może być szklana) natłuscić, na środku ułozyć pasek z rózyczek kalafiora, po bokach kalafiora połozyć masę mięsną, na pasku z kalafiora ułozyć pasek z brokułów. Rozsmarować i lekko ubić mięsną masę tak aby przylegała do warzyw. Pasztet gotować w kapieli wodnej ok 2 godziny.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *