Składniki:
• 30 dag filetów z dorsza
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka tymianku
• pół łyżeczki pieprzu
• 2 szkl. mąki
• 2 dag drożdży
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce. Roztarte z cukrem drożdże zalać 3-4 łyżkami wody i trzymać przez kilka minut w cieple.
Dorsza i cebulę drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z tymiankiem pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Mąkę przesiać do rondla, wymieszać z solą, cały czas mieszając, wlewać drożdże i szklankę ciepłej przegotowanej wody aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Następnie dodać dorsza i ubijać trzepaczką, aż powstanie gładka, jednolita masa, po czym przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Na patelni mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta formując placki.
Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco najlepiej z ostrym sosem (np. musztardowym) i surówką z kapusty marchwi i pora
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18