Składniki:
• 20 dag wędzonego łososia
• 40 dag makaronu (kokardki)
• 1 puszka zielonego groszku
• 1 szkl.gęstej śmietany
• 1 mała cebula
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oliwy vegeta,
• pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać zielony groszek, pokrojonego w paseczki łososia i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, vegetą i gotować aż sos zgęstnieje.
W miedzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron. Powinien być "al dente". Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18