Składniki:
• 8 małych filetów z flądry
• 1 cytryna
• 10 dag cebuli
• 15 dag przerośniętego boczku
• 1 łyżka oleju
• 1 pęczek szczypiorku,
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 jajko
• 3 łyżki masła
• 1 szkl. gęstej śmietany
• 1-2 łyżki ostrej musztardy
• sól
Wykonanie:
Filety umyć skropić sokiem z cytryny i posolić. Cebulę obrać i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, stopić w nim boczek i zeszklić cebulę i odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać. Jajko roztrzepać. Odłożyć troszkę pietruszki, a resztę wymieszać z jajkiem i masą cebulową. Filety położyć na desce(skórką do góry) i posmarować farszem. Zrolować i związać nitką.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim delikatnie rolady z każdej strony.
Dodać śmietanę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wyjąć je i odstawić w ciepłe miejsce. Sos przyprawić musztardą i wymieszać z odłożoną wcześniej pietruszką oraz resztą masła.
Rolady podawać z sosem oraz z ziemniakami. Świetnie współgrają także z sałatką z pomidorów.
Przepis nadesłał na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18