Składniki:
• 4 pstrągi
• 1 bułka drożdżowa
• 1 kieliszek winiaku
• 2 łyżki rodzynek
• ½ pęczka natki pietruszki
• ½ szklanki białego wytrawnego wina
• 3 łyżki masła
• sok z cytryny
• sól, pieprz
Wykonanie:
Pstrągi ułożyć płasko na desce. Ostrym nożem rozciąć brzuchy od ogona w kierunku głowy, wypatroszyć i umyć, ale nie odcinać głów. Rodzynki opłukać, osaczyć. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
]Bułkę rozkruszyć, skropić winiakiem dodać rodzynki i natkę pietruszki i starannie wymieszać. Ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą pieprzem na zewnątrz i w środku, napełnić przygotowanym farszem i spiąć wykałaczkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ryby, polać winem, obłożyć wiórkami masła. Zapiekać około 30 minut w temp. 200 stopni. Pstrągi można podawać z ziemniakami. Może to być jedno z dań wigilijnych.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18