Składniki:
• 75 dag brokułów
• 15 dag wędzonego łososia
• 1 łyżka masła
• 1,5 litra rosołu (instant)
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki migdałów w płatkach
• 10 dag śmietany kremówki
• sól,
• pieprz,
• gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ogonki obrać i pokroić na plasterki. Czosnek posiekać i udusić w rozgrzanym tłuszczu, razem z ogonkami brokułów. Całość rozprowadzić rosołem i gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać różyczki i gotować jeszcze 10 minut. Płatki migdałowe podrumienić na patelni bez tłuszczu. Łososia pokroić na paski.
Wyjąć z zupy kilka różyczek, pozostałe zmiksować w rosole. Mieszając dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Podawać z różyczkami brokułów, paskami łososia i płatkami migdałów. To niezwykłe danie, a podane z łososiem jest wykwintne a do tego smaczne i dekoracyjne
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18