Składniki:
- 1 pierś gęsi
- 8 różnokolorowych papryk
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- ½ puszka groszku
- 2 jajka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki
- bazylii
- cząber
- tymianek
- vegeta
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso zemleć po czym wbić do niego jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, cząbrem oraz bazylia.
Całość dokładnie wymieszać.
Z papryk odciąć czubki, usunąć gniazda nasienne i napełnić je farszem.
Następnie włoszczyznę razem z cebula pokroić, wrzucić do rondla i zalać niewielką ilością wody z dodatkiem vegty i listka laurowego.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie włożyć papryki i dusić je kolejne 5 minut.
Na koniec wrzucić jeszcze groszek i dodać koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku.
Doprowadzić do wrzenia i posypać posiekaną natką pietruszki.