Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga zapiekana z porami

Składniki:

  • 60 dkg pangi
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pory
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 20 minut. Pory oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować. Odcedzić. Ryby usmażyć z obu stron na oleju na złocisty kolor. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem , ułożyć połowę porów, na nich filety, przykryć resztą porów. Z mąki, śmietany, jajka i startego sera przyrządzić sos, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać rybę i pory. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem udekorować plastrami pomidora i posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *