Składniki:
- 2 kg filetów z pangi
- 4 pomarańcze
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 2-3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i białym pieprzem. Filety ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Pomarańcze wyszorować szczoteczką we wrzątku. Dwie pomarańcze obrać i podzielić na cząstki, włożyć pomiędzy płaty filetów, pozostałe pomarańcze pokroić w plasterki. Na wierzchu położyć gałązki zielonej pietruszki, a boki obłożyć plasterkami pomarańczy, obwiązać nitką bawełnianą. Polać rybę rozpuszczonym masłem i włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec około50-60 minut, polewając sosem.