Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w pomarańczach z nutką imbiru

Składniki:

  • 1 karp około 2 kg
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego z imbirem
  • sok z 3 pomarańczy
  • 1 obrana pomarańcza
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łyżek posiekanego tymianku
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Dżem pomarańczowy z imbirem, sok z trzech pomarańczy, wymieszać z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, oraz oliwą. Dokładnie wymieszać doprawić, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne. Karpia wypatroszyć, dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć przygotowaną masą. Na żaroodpornym półmisku ułożyć karpia, obłożyć kawałkami obranej pomarańczy.  W nagrzanym piekarniku zapiekamy rybę w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *