Składniki:
- 1 karp około 2 kg
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego z imbirem
- sok z 3 pomarańczy
- 1 obrana pomarańcza
- 6 ząbków czosnku
- 7 łyżek posiekanego tymianku
- ½ szklanki oliwy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Dżem pomarańczowy z imbirem, sok z trzech pomarańczy, wymieszać z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, oraz oliwą. Dokładnie wymieszać doprawić, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne. Karpia wypatroszyć, dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć przygotowaną masą. Na żaroodpornym półmisku ułożyć karpia, obłożyć kawałkami obranej pomarańczy. W nagrzanym piekarniku zapiekamy rybę w temperaturze 200 stopni około 30 minut.