Składniki:
- 1 kg filetów z pangi lub tilapii
- mąka
- sok z cytryny
- olej
- sól, pieprz
Salsa:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 łyżki naci pietruszki
- 1 cebula szalotka
- 1 czerwona ostra papryczka
- sok z ½ cytryny
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Skropić je sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie porcje ryby z obu stron obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
Pokroić w drobną kostkę miąższ awokado i mango, zmieszać z dwiema łyżkami drobno posiekanej pietruszki, posiekaną szalotką i kawałkiem drobno posiekanej papryczki. Dodać sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszać składniki.
Na półmisku skomponować porcje ryby z kopczykiem salsy. Podawać na ciepło.