Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbki drobiowe w sosie jabłkowym

Składniki:

    • 30 dkg wątróbek drobiowych
    • 5 dkg słoniny
    • 1 cebula
    • 2 kwaśne jabłka
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • ½ szklanki bulionu drobiowego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć.  Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na dużej patelni, dodać podzielone na płaty wątróbki oraz pokrojoną w pół plastry cebulę, smażyć mieszając przez 3 minuty, dodać obrane i utarte na grubej tarce jabłka, dusić powoli. Bulion drobiowy wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz mąką, dodać na patelnie, a gdy zawrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z ziemniakami piure.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *