Składniki:
- 30 dkg wątróbek drobiowych
- 5 dkg słoniny
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na dużej patelni, dodać podzielone na płaty wątróbki oraz pokrojoną w pół plastry cebulę, smażyć mieszając przez 3 minuty, dodać obrane i utarte na grubej tarce jabłka, dusić powoli. Bulion drobiowy wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz mąką, dodać na patelnie, a gdy zawrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z ziemniakami piure.