Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka drobiowa w pikantnym sosie

Składniki:

    • 50 dkg wątróbek drobiowych
    • 1 cebula
    • 2 łyżki mąki
    • 1 papryka
    • 1 pomidor
    • 1 szklanka soku pomidorowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz
    • olej


    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Każdy płat wątróbki obtoczyć w mące i wraz z cebulą pokrojoną w plastry obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z nasion paprykę i pomidora, smażyć 3 minuty i całość podlać sokiem pomidorowym wymieszanym z ½ szklanki wody i sokiem cytrynowym. Dusić 5 minut, przyprawić na „ostro”. Podawać z ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *