Składniki:
- 50 dkg wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Każdy płat wątróbki obtoczyć w mące i wraz z cebulą pokrojoną w plastry obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z nasion paprykę i pomidora, smażyć 3 minuty i całość podlać sokiem pomidorowym wymieszanym z ½ szklanki wody i sokiem cytrynowym. Dusić 5 minut, przyprawić na „ostro”. Podawać z ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.