Składniki:
- 1 kg filetów z tilapii lub pangi
- mąka
- sok z cytryny
- olej
- sól, pieprz
Sos pieprzowy:
- 2 łyżeczki obsączonego z zalewy zielonego pieprzu
- 5 dkg masła
- 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki białego wina
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Skropić je sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie porcje ryby z obu stron obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować sos. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać wino, zielony pieprz, doprowadzić do wrzenia mieszając cały czas mieszając. Gdy odparuje 1/3 sosu posolić, dodać zahartowaną śmietanę stale mieszając aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Usmażoną rybę polać obficie sosem, udekorować cząstkami cytryny i podawać.