Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Mango

Mango jest dużym (osiąga wysokość do 30 m), wiecznie zielonym drzewem. Owoce mango w Indiach – skąd pochodzą – nazywane są owocami bogów. Mango uprawia się w krajach o klimacie pośrednim między podzwrotnikowym i zwrotnikowym; poza Indiami – w Tajlandii, Pakistanie, w Afryce i Ameryce.
Owoce mango, w zależności od odmiany, różnią się wielkością i kolorem. Niektóre okazy przekraczają 1 kg, najlepsze jednak owoce o wadze 30-50 dag. Mango najczęściej ma kształt wydłużony i nieco spłaszczony. Budową przypomina śliwkę. Owoce pokryte są cienką i gładką , ale twardą skórką, którą, mimo że jest jadalna, zwykle się wyrzuca. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Miąższ jest żółtopomarańczowy, soczysty. W środku owocu znajduje się duża, spłaszczona pestka.
Mango jada się na różne sposoby. Owoc można ścisnąć w ręku, aby z miąższu wydzielił się sok, a następnie zrobić w skórce dziurkę i wyciskać sok wprost do ust. Można też rozciąć go na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką albo pokroić owoc na małe kawałki. Mango najsmaczniejsze jest po schłodzeniu w lodówce. Surowe owoce dodaje się także do sałatek, a gotowane – do deserów, konfitur i sosów. Mango jest bogate w składniki odżywcze: cukier, białko, sole mineralne, witaminy (najwięcej A i C). Owoce zbiera się, gdy zaczynają mięknąć i skórka nabiera rumieńców. Dojrzewają w temperaturze pokojowej. Mango nie lubi niskiej temperatury. Najdłużej można przechowywać odmianę hinduską, bo w temperaturze 7 – 9 C, przez 10 tygodni.

Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *