Składniki:
- 12 ostryg
- 1 pęczek dymki
- 2 plastry boczku drobno pokrojone
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka sosu tabasko
Sposób przyrządzenia:
Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na obficie posypanej solą blaszce do zapiekania, obsypać skwarkami z boczku. Wszystkie składniki ciekłe potrawy wymieszać i używając łyżeczki polać każdą ostrygę sosem, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Piec około 6 minut, podawać gorące z białym pieczywem.
Uwaga: Soli na blasze musi być taka ilość aby ułożone na niej muszle nie przechylały się podczas pieczenia co zapobieżeń wylaniu się powstałego sosu.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza