Składniki:
- 50 dkg filetów z drobiu
- sól, pieprz
Salsa:
- 1 szklanka obranego pokrojonego w kostkę ogórka
- 1 obrana i pokrojona w kostkę mandarynka
- 1 obrany ze skóry pokrojony w kostkę pomidor
- 1 obrana pokrojona w kostkę cebula
- 1 oczyszczona pokrojona w kostkę papryka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limety
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki salsy wymieszać w misce, odstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować kotlety. Mięso umyć osuszyć dokładnie, natrzeć oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C i upiec w nim rozłożone na blaszce kotlety. Pieczemy przez około 10 – 15 minut obracając w połowie pieczenia. Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek, pokryć każdy wcześniej przygotowaną salsą i udekorować zieleniną. Podawać z frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola