Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule duszone w winie jabłkowym

Składniki:

  • 4 kg muli
  • 2 szklanki cydru (wino jabłkowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kremowej
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
     


Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek

  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *