Składniki:
- 4 kg muli
- 2 szklanki cydru (wino jabłkowe)
- 1 łyżka oleju
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki śmietany kremowej
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek