Młode ziemniaki z serem camembert
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
- 1 ser camembert
- tarty żółty ser
- 3 pory
- szczypiorek
- 1 jajko
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i przekroić każdy ziemniak na pół. W tym czasie smażyć por na rozgrzanym maśle. Szczypiorek drobno posiekać, a ser pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać por, szczypiorek i ser dodając jedno jajko. Tak uzyskanym farszem nadziewać przepołowione ziemniaki. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim ziemniaki wypełnione farszem, posypać je startym serem i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 200 °C i piec ziemniaki przez kwadrans. Podawać z zieloną sałatą z dodatkiem sosu winegret.