Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z serem camembert i ziołami

Składniki:

  • 75 g młodego lub mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 3 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżki stołowej posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki stołowej posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżki stołowej posiekanych liści estragonu
  • 55 g pokrojonego w plasterki sera camembert
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia


Przygotowanie:
Włożyć szpinak mrożony (świeży – uprzednio zblanszować (wrzucić do lekko osolonego wrzątku, raz zagotować i natychmiast odcedzić, lekko posiekać) do rondla, lekko podgrzać, polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie. Odsączyć i odstawić na bok. Roztrzepać jajka, dodać posiekany szczypiorek, pietruszkę i estragon, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić odrobinę masła na patelni i wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu aż spód omletu będzie ścięty i lekko zrumieniony a góra zacznie się ścinać. Na połowie omletu ułożyć plastry sera i przykryć je szpinakiem. Przykryć drugą połową omletu i smażyć przez następne 30 sekund. Następnie delikatnie przełożyć na talerz i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *