Składniki:
- 75 g młodego lub mrożonego szpinaku
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 3 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżki stołowej posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżki stołowej posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżki stołowej posiekanych liści estragonu
- 55 g pokrojonego w plasterki sera camembert
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Włożyć szpinak mrożony (świeży – uprzednio zblanszować (wrzucić do lekko osolonego wrzątku, raz zagotować i natychmiast odcedzić, lekko posiekać) do rondla, lekko podgrzać, polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie. Odsączyć i odstawić na bok. Roztrzepać jajka, dodać posiekany szczypiorek, pietruszkę i estragon, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić odrobinę masła na patelni i wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu aż spód omletu będzie ścięty i lekko zrumieniony a góra zacznie się ścinać. Na połowie omletu ułożyć plastry sera i przykryć je szpinakiem. Przykryć drugą połową omletu i smażyć przez następne 30 sekund. Następnie delikatnie przełożyć na talerz i podawać.