Sola w sosie z sera camembert
Składniki:
- 250 g camembert
- 600 g filetów z soli
- 2 łyżki mąki
- 30 g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 250 g śmietany
- natka pietruszki oraz plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Ser camembert pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzewać w piekarniku przez 15 minut.
Solę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierem kuchennym i podsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i trzymać pod przykryciem z folii aluminiowej, aby nie ostygły. Rozgnieść ser w naczyniu żaroodpornym, dolać śmietanę i mieszając trzepaczką doprowadzić na ogniu do zagotowania, aż do momentu, kiedy ser stopi się całkowicie i masa osiągnie konsystencję kremu. Doprawić solą i pieprzem. Filety soli ułożyć na podgrzanych talerzach, polać sosem i dekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny. Podawać z ziemniakami z posiekaną natką pietruszki.