Składniki:
- 40 dag karkówki wieprzowej
- 1 łyżka oleju
- ¼ l bulionu mięsnego
- 2 cebule
- 40 dag ziemniaków
- 1 kg młodej kapusty
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas zalać go bulionem i doprawić do smaku solą.
Pozostawić na ogniu ok. 60 minut.
W między czasie obrać ziemianki i pokroić je na ćwiartki a cebulę w krążki.
W połowie duszenia mięsa wrzucić ziemniaki z cebulką do mięsa.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie liście kapusty pokroić w paski i zalać ja wrzątkiem na ok. 1 minutę.
Po godzinie duszenia mięsa, rozłożyć na nim odcedzoną kapustę i podusić jeszcze z 10 minut.