Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda kapust z duszoną wieprzowiną

Składniki:

  • 40 dag karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ l bulionu mięsnego
  • 2 cebule
  • 40 dag ziemniaków 
  • 1 kg młodej kapusty
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas zalać go bulionem i doprawić do smaku solą.
    Pozostawić na ogniu ok. 60 minut.
    W między czasie obrać ziemianki i pokroić je na ćwiartki a cebulę w krążki.
    W połowie duszenia mięsa wrzucić ziemniaki z cebulką do mięsa.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie liście kapusty pokroić w paski i zalać ja wrzątkiem na ok. 1 minutę.
    Po godzinie duszenia mięsa, rozłożyć na nim odcedzoną kapustę i podusić jeszcze z 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *