Składniki:
- 1 cytryna
- 3 selery korzeniowe
- 2 pory
- ½ szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. pokruszonego sera grongozola
- ¾ szkl. soku jabłkowego
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- ½ szkl. rodzynek
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obrany seler pokroić na kawałki, po czym zalać je wodą z dodo datkiem 1 łyżki soku z cytryny, odstawić na 2 minuty.
W między czasie orzechy drobno posiekać a pory pokroić w cienkie plasterki.
Selera odsączyć a gdy ocieknie z wody wymieszać ze skórką z cytryny, porami, orzechami, serem oraz rodzynkami.
Całość wymieszać i zalać jeszcze oliwą z oliwek oraz sokiem jabłkowym.
Doprawić do smaku pieprzem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Beatę