Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 sucha kajzerka
- 25 dag marynowanych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kilka liści sałaty
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 3 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obraną cebulę oraz czosnek posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym oleju.
Następnie do mięsa wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę oraz namoczoną bułkę.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie z powstałej mięsnej masy formujemy kulki do których wciskamy po jednej pieczarce i obtaczamy w bułce tartej.
Gotowe klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Przed podaniem układamy klopsy na liściach sałaty i dekorujemy listkami bazylii.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P