Składniki:
- 60 dag marynowanych śledzi
- 2 jaja
- cebula
- szczypiorek
Sos:
- 40 dag dyni
- 2 jabłka
- ½ szkl. śmietany
- ½ łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obraną dynię, pozbawioną pestek pokroić w kostkę po czym podlać nie wielką ilością wody i trzymać na ogniu do miękkości.
W między czasie obrać jabłko i pokroić w kostkę a cebulę posiekać.
Następnie dynię wymieszać razem z cebulą, jabłkiem oraz śmietaną.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem i na koniec wymieszać z octem.
Śledzie pokroić w 4 cm kostkę.
Jaka ugotować na twardo po czym obrać i pokroić w plasterki, które rozłożyć na talerzu.
Na jajkach ułożyć kawałki śledzi i polać całość sosem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P