Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w dyniowym sosie

Składniki:

  • 60 dag marynowanych śledzi
  • 2 jaja
  • cebula
  • szczypiorek

    Sos:

  • 40 dag dyni
  • 2 jabłka
  • ½ szkl. śmietany
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię, pozbawioną pestek pokroić w kostkę po czym podlać nie wielką ilością wody i trzymać na ogniu do miękkości.
    W między czasie obrać jabłko i pokroić w kostkę a cebulę posiekać.
    Następnie dynię wymieszać razem z cebulą, jabłkiem oraz śmietaną.
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem i na koniec wymieszać z octem.
    Śledzie pokroić w 4 cm kostkę.
    Jaka ugotować na twardo po czym obrać i pokroić w plasterki, które rozłożyć na talerzu.
    Na jajkach ułożyć kawałki śledzi i polać całość sosem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *