Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 2/3 szkl. oleju
- 4 marchwie
- 2 pietruszki
- seler
- 3 cebule
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 5 łyżek maki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie obrać warzywa po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach a cebulę drobno posiekać. wówczas wrzucić warzywa razem z przyprawami do rondelka, podlać małą ilością wody i 6 łyżkami oleju i trzymać na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidory i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Następnie śledzie odcedzić, osuszyć i obtoczyć w mące po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na koniec usmażone śledzie układać w salaterce na przemian z warzywami.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P