Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone śledzie z warzywami

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 2/3 szkl. oleju
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 3 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek maki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
    W między czasie obrać warzywa po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach a cebulę drobno posiekać. wówczas wrzucić warzywa  razem z przyprawami do rondelka, podlać małą ilością wody i 6 łyżkami oleju i trzymać na małym ogniu.
    Pod koniec duszenia dodać przecier pomidory i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Następnie śledzie odcedzić, osuszyć i obtoczyć w mące po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Na koniec usmażone śledzie układać w salaterce na przemian  z warzywami.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *