Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa mieszanego
- 10 liści kapusty włoskiej
- 2 kajzerki
- 1 ½ szklanki mleka
- 10 parówek
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Liście kapusty opłukać, włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, zblanszować, wyjąć i przelać zimną wodą, dokładnie osuszyć. Kajzerkę namoczyć w mleku. Parówki obrać z osłonek i owinąć liśćmi kapusty. Cebulę obrać, posiekać dodać do mięsa, dodać wyciśniętą bułkę i jajka, dokładnie wyrobić masę mięsną. Parówki dokładnie oblepić masą mięsną, tak by utworzyć podłużne klopsy. Smażyć na oleju po 10 minut z każdej strony. Dobrze smakuje z ziemniakami i sezonową ulubioną surówką.