Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 średni seler
- 2 dymki
- 1 mała żółta cukinia
- ½ litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- pieprz, Vegeta do smaku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje, tak żeby były 2 kosteczki, oprószyć mąką. Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Dymki pociąć na kawałki, por, marchewki, pietruszkę, w ukośne plasterki. Seler w słupki. Cukinię w pół talarki. Na mocno rozgrzanej patelni szybko obsmażyć żeberka, przełożyć do rondla, oprószyć Vegetą i pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić dymkę i por, przełożyć do mięsa, dodać pozostałe warzywa i przyprawy, zalać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem 40 minut.