Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w warzywach Iwony

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża  pietruszka
  • 1 średni seler
  • 2 dymki
  • 1 mała żółta cukinia
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz, Vegeta do smaku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje, tak żeby były 2 kosteczki, oprószyć mąką.  Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Dymki pociąć na kawałki, por, marchewki, pietruszkę, w ukośne plasterki. Seler w słupki. Cukinię w pół talarki.  Na mocno rozgrzanej patelni szybko obsmażyć żeberka, przełożyć do rondla, oprószyć Vegetą i pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić  dymkę i por, przełożyć do mięsa, dodać pozostałe warzywa i przyprawy, zalać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *