Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 25 dkg tartego żółtego sera o ostrym smaku
- 2 duże czerwone papryki
- 4 łyżki oleju
- sól, kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć rozbić z dwóch stron, każdy kotlet ponacinać na brzegach w kilku miejscach, natrzeć solą i kolorowym pieprzem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni obsmażyć kotlety z obu stron, wyjąć na półmisek i na tym samym tłuszczu lekko obsmażyć paprykę, podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, poddusić około 2 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 4 kotlety, na każdy położyć kawałek papryki, następny kotlet i znów paprykę. Tak powstały kopczyk przebić metalową szpadką, posypać serem i zapiec w piekarniku o temperaturze 190 stopni C około 15 minut.