Składniki:
- 16 makaronowych grubych rurek
- puszka rozgniecionych pomidorów
- 3 posiekane ząbki czosnku
- ½ kg mięsa wołowego
- włoszczyzna z rosołu
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- suszona bazylia i oregano
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, z papryczki usunąć gniazda nasienne, posiekać, obydwa warzywa zeszklić na oleju. Mięso razem z włoszczyzną, cebulą i papryczką , zmielić w maszynce, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rurki napełnić farszem, ułożyć w foremce. Pomidory ,czosnek, zioła doprawić do smaku solą i pieprzem, polać rurki i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C około 15 minut.