Składniki:
- 40 dkg pieczonej łopatki
- 40 dkg makaronu muszelki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ½ kg pieczarek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 35 dkg startego żółtego sera Gouda
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, podsmażyć na oleju, wymieszać z przecierem pomidorowym. Łopatkę pociąć na kawałki, podsmażyć na oleju, połączyć wszystkie składniki. Na spód okrągłej foremki rozłożyć połowę makaronu, przykryć mięsem i resztą makaronu. Paprykę umyć, osuszyć usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki wymieszać z startym żółtym serem, rozłożyć na makaronie. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 15 minut.