Składniki:
- 40 dkg makaronu wstążki
- 25 dkg pieczonego indyka
- 35 dkg pieczarek
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka startego imbiru
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al. Dente, odcedzić, osączyć. Pieczarki oczyścić pociąć na ćwiartki. Mięso pokroić w kostkę. Osączyć groszek z zalewy na sicie .Natkę szczypiorku i pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Makaron wymieszać z mięsem i grzybami, groszkiem i posiekanymi ziołami. Przełożyć do formy. Mleko wymieszać z jajkami, dodać imbir, sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku. Wierzch zapiekanki polać imbirowym sosem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze200 stopni C około 20 minut.