Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w solnej skorupce z tymiankiem Iwony

 

Składniki:

 

  • 1 kurczak /ok 2kg/
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 kg gruboziarnistej soli
  • mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć pieprzem. Cytrynę sparzyć, pokroić w ćwiartki, włożyć do środka kurczaka razem z gałązkami tymianku. Gruboziarnistą sól wymiesza ć z niewielką ilością wody, tak aby powstała gęsta papka. Wyłożyć papką dno i boki naczynia żaroodpornego, włożyć kurczaka, po czym posmarować jego wierzch solną masą. Piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 90 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *