Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 4 łyżki śmietany
- łyżka smalcu
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- Farsz:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej
- kilka suszonych grzybków
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem, dodać pokrojone w paseczki grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozłożyć farsz, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące i smażyć na smalcu. Zrazy podlać wodą z namoczonych grzybów i dusić około 30 minut. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozrzedzić z wodą, dodać kwaśnej śmietany, wlać do rondla z zrazami i jeszcze chwilę gotować.