Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną Iwony

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka smalcu
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • kilka suszonych grzybków
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić  na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem, dodać pokrojone w paseczki grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozłożyć farsz, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.  Obtoczyć w mące i smażyć na smalcu. Zrazy podlać wodą z namoczonych grzybów i dusić około 30 minut. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozrzedzić z wodą, dodać  kwaśnej śmietany, wlać do rondla z zrazami i jeszcze chwilę gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *