Składniki: ½ kg wołowiny 4 łyżki śmietany łyżka smalcu 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Farsz: 1/3 szklanki kaszy gryczanej kilka suszonych grzybków łyżka masła sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem,…
Tag: staropolska
Pierogi
Ciasto drożdżowe do pierogów ruskich
by marek • • 1 Comment
Zupy
Zupa chlebowa sposób drugi
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – na 1 osobę chleb żytni lub razowy – 2 do 4 kromek całe jaja – 2 szt. składniki opcjonalne: kawałki pieczonego mięsa Sposób wykonania: chleb żytni lub razowy pokrajać drobno i rozgotować całkiem w rosole, wbić dwa ubite jaja, a przed wydaniem wrzucić pokrajane drobno kawałki jakiegokolwiek mięsa pieczonego. Smaczna to…