Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 średnia główka kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka kminku
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć warstwę żeberek, przykryć warstwą poszatkowanej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Następna warstwa to pokrojona w talarki marchewka i cebula pokrojona w piórka, na tą warstwę pokrojona kapusta. Całość doprawić solą i pieprzem, szczelnie zamknąć, wstawić na mały ogień i dusić około 3 godziny.