Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w słodkiej kapuście i ziołach Iwony

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 średnia główka kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka kminku

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć  solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć  warstwę żeberek, przykryć warstwą poszatkowanej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Następna warstwa to pokrojona w talarki marchewka i cebula pokrojona w piórka, na tą warstwę pokrojona kapusta. Całość doprawić solą i pieprzem, szczelnie  zamknąć, wstawić  na mały ogień i dusić około 3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *