Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane węgierki

 

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • kilka goździków
  • kilka kawałków cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka gorczycy
  • cytryna
  • kilka ziaren ziela angielskiego

     

    Zalewa:

  • 150 ml octu
  • 50 dag cukru
  • ½ łyżeczki soli

 

 

 

Sposób wykonania;
Śliwki ponakłuwać wykałaczką po czym ułożyć ciasno w twistach.
Następnie do każdego słoika włożyć plasterek cytryny oraz po odrobinę przypraw.
500ml wody zagotować z cukrem oraz solą po czym zalać zalewą śliwki.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *