Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane śledzie Jagody

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 5 cebul
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szkl. octu winnego
  • 5 cebul
  • 20 dag cukru
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • szczypta mielonego imbiru

Sposób wykonania:

  1. Ziarna stłuc po czym zalać przypraw winem oraz octem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać cukier i nadal trzymać na ogniu do rozpuszczenia się cukru, wówczas dodać pokrojoną w krążki cebulę, pozostawić na ogniu kolejne 5 min. i odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie śledzia pokroić na kawałki, które przełożyć do słoja i zalać marynatą.
    Wstawić na 2-3 dni do lodówki.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagodę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *