Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 5 cebul
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 1 szkl. octu winnego
- 5 cebul
- 20 dag cukru
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- szczypta mielonego imbiru
Sposób wykonania:
- Ziarna stłuc po czym zalać przypraw winem oraz octem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać cukier i nadal trzymać na ogniu do rozpuszczenia się cukru, wówczas dodać pokrojoną w krążki cebulę, pozostawić na ogniu kolejne 5 min. i odstawić do ostygnięcia.
W miedzy czasie śledzia pokroić na kawałki, które przełożyć do słoja i zalać marynatą.
Wstawić na 2-3 dni do lodówki.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagodę